Rozpoznawalność marki sklepu

Każdy z nas z pewnością kojarzy marki takie jak Allegro, Costa czy Apple. Ich rozpoznawalność stanowi dla ich twórców prawdziwą sprzedażową trampolinę. Często zapomina się o budowaniu marki sklepu… Tymczasem może mieć ona taki sam wpływ na wyniki finansowe jak atrakcyjna oferta. Jak wykreować wartościową markę, o której nasi klienci będą pamiętali?   O oferowanych […]

Brak ekologicznych gospodarstw hamulcem rynku

Przyszłość rynku żywności ekologicznej na świecie może być zagrożona, jeżeli powierzchnia certyfikowanych gospodarstw nie będzie dynamicznie rosła – wynika z ostatnich badań agencji agrobiznesowej Informa. Od 2011 roku areał gospodarstw ekologicznych rósł w tempie 8,4% rocznie. Konsumpcja certyfikowanej żywności jednak znacznie wyprzedza ten wzrost, zwiększając się o 10,2% rocznie w analogicznym okresie. Produkcja ekologiczna na […]

Nowe przepisy dotyczące produkcji ekologicznej

Ostatecznie Parlament Europejski przyjął nowe – surowsze – przepisy produkcji ekologicznej w krajach wspólnoty unijnej. Celem ich zaostrzenia było zapewnienie konsumentom najwyższej jakości żywności organicznej w Unii Europejskiej. Europosłom zależało również na wsparciu rozwoju rolnictwa ekologicznego w Europie. Najważniejsza zmiana w przepisach dotyczy dokładniejszych kontroli całego łańcucha dostaw ekologicznych artykułów spożywczych  oraz ich importu. Z […]

Instytut Ramazzini bierze na warsztat glifosat

Instytut Ramazzini – jedna z wiodących na świecie organizacji onkologicznych – rozpoczęła gruntowne i niezależne badania glifosatu i herbicydów zawierających tę substancję czynną. Obecnie nie ma kompletnych, wielopokoleniowych analiz dotyczących tego, jaki wpływ na zdrowie mają środki ochrony roślin zawierające glifosat. Jego kancerogenność w tym kontekście pozostaje zagadką dla świata medycyny. Instytut Ramazzini to kooperatywa […]