Fałszerstwa jednym z głównych zagrożeń dla branży EKO w Europie

Podrobione certyfikaty i oznaczenia żywności pozostają jednym z głównych problemów przemysłu spożywczego w krajach Unii Europejskiej – wynika z danych „Raportu o fałszerstwach i piractwie w 2017 roku” opublikowanego przez Europol. Fałszerstwa dotyczą między innymi europejskiego certyfikatu rolnictwa ekologicznego i chronionej nazwy pochodzenia geograficznego. W 2015 roku można było zaobserwować największy wzrost podaży produktów o […]

Rynek ekologicznej żywności w Polsce pod lupą

Firma IMAS International Sp. z o.o. przebadała rynek certyfikowanej żywności w Polsce. Z raportu „Żywność ekologiczna w Polsce 2017” wynika przede wszystkim, że branża eko w naszym kraju musi  stawić czoła wielu nowym wyzwaniom. Według analityków komunikacja na rynku jest aktualnie rozproszona, a wskazówki pomocne w rozpoznaniu organicznych artykułów spożywczych – niejednoznaczne. Ich wyższe ceny […]

Nowe ekosklepy i bistra w Białymstoku

Zwiększa się liczba punktów oferujących ekologiczną żywność na mapie Białegostoku. Przy ulicy Waszyngtona powstał między innymi Eko Shop Coffee & Bistro, oferujący certyfikowany nabiał, mięsa, świeże ekologiczne warzywa i owoce, produkty wegańskie i bezglutenowe, świeże pieczywo, superżywność, a także serwujący śniadania, lunche, świeże soki, smoothies, kawę, herbatę i słodycze na bazie ekologicznych składników. Z kolei […]

Spodziewane wzrosty na światowym rynku żywności EKO

Agencja badawcza Research and Markets opublikowała raport „Rynek organicznej żywności ekologicznej i napojów według kategorii”. Badania dotyczyły świeżych owoców i warzyw, mięsa, ryb, produktów mlecznych, mrożonek i żywności przetworzonej w jakości BIO, a także napojów bezmlecznych, kawy i herbaty oraz piwa i wina. Eksperci Research and Markets podają, że do 2025 roku rynek ma osiągnąć […]

IFOAM EU walczy o zakazanie glifosatu

IFOAM EU Międzynarodowa Federacja Rolnictwa Ekologicznego – organizacja parasolowa branży produktów ekologicznych w Europie – wystosowuje petycję, w której postuluje zakazanie stosowania glifosatu w krajach należących do wspólnoty unijnej raz na zawsze. Jak wykazuje wiele badań, herbicyd ten jest szkodliwy dla zdrowia człowieka i środowiska naturalnego. Według WHO Światowej Organizacji Zdrowia związek „może prawdopodobnie powodować […]

Aranżacja ekosklepu krok po kroku

Zagospodarowanie sali sprzedaży w naszym ekosklepie – niezależnie od jego powierzchni – ma ogromny wpływ na wygodę zakupów, a więc i na nasze dochody. Właściwa aranżacja sklepu powinna być dla nas tak samo ważna jak ekspozycja towarów. O czym warto pamiętać, projektując sklepowe wnętrze?   W dobie rosnącej popularności sklepów internetowych te stacjonarne muszą nieustannie […]

Hero foods wypiera superfoods?

Firma badawcza Edelman analizująca rynki detaliczne na świecie opublikowała raport dotyczący najnowszych trendów w branży spożywczej „Co w menu w 2017 roku?”. Eksperci zauważają, że na fali popularności superżywności wyrasta aktualnie nowa moda na tzw. hero foods. Te ogólnodostępne produkty jak ciecierzyca, rzepa, pietruszka, borówka, szczypiorek, marchewka, bakłażan czy brukiew oraz przetwory na ich bazie […]