Spodziewane wzrosty na światowym rynku żywności EKO

Agencja badawcza Research and Markets opublikowała raport „Rynek organicznej żywności ekologicznej i napojów według kategorii”. Badania dotyczyły świeżych owoców i warzyw, mięsa, ryb, produktów mlecznych, mrożonek i żywności przetworzonej w jakości BIO, a także napojów bezmlecznych, kawy i herbaty oraz piwa i wina.

Eksperci Research and Markets podają, że do 2025 roku rynek ma osiągnąć pułap 320,5 miliardów dolarów amerykańskich. Motorem napędowym tego wzrostu ma być rosnąca popularność żywności wolnej od GMO wśród konsumentów, a także świadomość funkcjonalności i zalet certyfikowanej żywności w prognozowanym okresie. Przewiduje się, że przeważający udział w dystrybucji detalicznej produktów ekologicznych – wynoszący aktualnie aż 37 procent – osiągną warzywa oraz owoce. Na zadowalającym poziomie utrzyma się też sprzedaż i konsumpcja mięsa oraz jego przetworów i w tym segmencie spodziewane są najbardziej spektakularne wzrosty – około 13-procentowe. Znaczące, bo aż 33-procentowe udziały w rynku, zachowają również napoje bezmleczne, między innymi ryżowe oraz sojowe. Analitycy prognozują także dynamiczny wzrost popytu na certyfikowane piwo, wino oraz napoje smakowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *