Jest porozumienie dotyczące zasad ekologicznej produkcji

Niemal 3 lata – tak długo trwały negocjacje państw członkowskich i Parlamentu Europejskiego dotyczące nowych regulacji dotyczących produkcji i oznakowania ekologicznej żywności. Wszystko wskazuje na to, że w kwestiach tych udało się wreszcie uzyskać porozumienie.

Nowe przepisy mają przede wszystkim wspierać ekologiczne rolnictwo oraz przetwórstwo w całej Unii Europejskiej, zapewniając gospodarstwom konkurencyjność oraz gwarantując konsumentom ochronę przed nieuczciwymi praktykami. Regulacje mają również ułatwić życie ekologicznym producentom, dzięki wprowadzeniu jednolitych i przejrzystych przepisów dotyczących procesu produkcji. Równocześnie wzmocnione mają zostać kontrole producentów, dystrybutorów i sprzedawców. Parlamentowi zależy bowiem na wzroście zaufania konsumentów do certyfikowanych artykułów spożywczych.

Zmienione przepisy zagwarantują też uczciwą konkurencję między produktami wytworzonymi w obrębie Unii a żywnością sprowadzaną z krajów nienależących do wspólnoty. Ponadto poszerzona zostanie lista produktów klasyfikowanych jako ekologiczne, między innymi o wosk pszczeli czy sól. W ramach zmian zmodernizowany ma być także system przyznawania certyfikatów grupowych. Od 1 lipca 2020 roku niewielkie biogospodarstwa będą mogły starać się o wspólny euroliść, co pozwoli im zoptymalizować koszty certyfikacji i kontroli. Przełomowe porozumienie unijnej Rady oraz Parlamentu z ogromnym entuzjazmem przyjęła Komisja Europejska. Istnieje więc spora szansa, że za niespełna 3 lata nowe porozumienie wejdzie w życie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *