Parlament Europejski: pestycydy szkodliwe dla zdrowia

Parlament Europejski sporządził nowy raport dotyczący stosowania pestycydów w produkcji rolnej i problemu wysokiego poziomu ich pozostałości w kupowanej żywności – nawet po myciu warzyw i owoców. Wprawdzie w większości krajów europejskich istnieją odgórne granice dla użycia rolniczych środków ochrony roślin, ale ustalono je dla zwierząt, a nie ludzi. W przeprowadzonych niedawno – długoterminowych badaniach monitorowano, jaki wpływ mają pestycydy na rozwój człowieka. Ich rezultaty z pewnością dają do myślenia. Okazało się bowiem, że pozostałości po nieekologicznych środkach działają szkodliwie na rozwój mózgu i mogą powodować utratę szarych komórek u dzieci, których matki narażone są na wyższe poziomy pestycydów w okresie ciążowym. Co więcej, pozostałości po szkodliwych środkach ochrony roślin sprzyjają rozwojowi takich zaburzeń jak ADHD. Wyniki testów oparto m.in. na próbkach moczu przyszłych matek. Obecność estrów fosforanowych w pestycydach staje się coraz większym problemem. Dla Unii Europejskiej raport ma być narzędziem do promowania rolnictwa ekologicznego i certyfikowanej żywności.

 

Zdjęcia: iStock.com/StoykoSabotanov

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *