Organizacje IFOAM EU i FiBL opublikowały nowy raport o rynku produktów ekologicznych na świecie. Wynika z niego, że popyt na ten asortyment w niektórych rejonach świata zaczyna powoli wyprzedzać podaż.
Sprzedaż żywności ekologicznej przekroczyła według raportu natomiast 30 miliardów euro w samej Unii Europejskiej, a kraje wspólnoty reprezentują drugi najbardziej wartościowy rynek, zaraz po Stanach Zjednoczonych. Zapotrzebowanie na organiczne artykuły spożywcze nadal rośnie w dwucyfrowym tempie. Na koniec 2016 roku w Europie wynosiło ono 11 procent, a w Unii Europejskiej 12 procent. Najbardziej spektakularny wzrost zaobserwowano we Francji. Wyniósł on 22 procent. Z raportu wiadomo ponadto, że przeciętny mieszkaniec Europy przeznacza już blisko 41 euro na zakup żywności ekologicznej. Co więcej, w ujęciu globalnym kraje europejskie mają największy udział w jej sprzedaży w obrębie całego sektora spożywczego.