Niemcy za roślinnymi wędlinami i burgerami

Wegetariańska czy wegańska szynka, kiełbaski, kotlety i stek: w Niemczech wciąż będzie można opisywać produkty roślinne nazwami ich mięsnych odpowiedników. Minister rolnictwa w Niemczech, Christian Schmidt, podobnie jak przedstawiciele wielu niemieckich stowarzyszeń i organizacji rolniczych, byli za wprowadzeniem osobnych oznaczeń i nazw dla żywności wegetariańskiej lub wegańskiej, mimo iż niemieccy konsumenci mają świadomość jej roślinnego pochodzenia. Klienci w Niemczech chcą jednak też wiedzieć, jakimi cechami i smakiem odznacza się kupowany produkt. Nie wiadomo natomiast czy prawnie uzasadnione będzie stosowanie nazw wędlin z konkretnych rodzajów mięsa w odniesieniu do wyrobów wegetariańskich. Dlatego pod znakiem zapytania stoi przyszłość między innymi wegańskiego salami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *