Agencja ResearchAndMarkets.com przeprowadziła badania na temat światowego rynku organicznej żywności dla dzieci. Wynika z nich, że rynek ten osiągnął już wartość 5,4 miliarda dolarów. Już w 2023 roku może natomiast przekroczyć próg 10 miliardów dolarów, osiągając wzrost rzędu 10 procent.
Motorem rozwojowym rynku produktów eko dla dzieci na świecie staje się przede wszystkim coraz większa troska rodziców o zdrowie potomstwa, a także dążenie do zminimalizowania ryzyka wystąpienia chorób dietozależnych u najmłodszych. Coraz większemu zapotrzebowaniu na te produkty sprzyja poprawa stopy życiowej kupujących na całym świecie. Coraz lepsze zarobki skłaniają ich do większych wydatków na jakościowe i droższe artykuły spożywcze dedykowane maluchom. Postępująca urbanizacja i wzrost populacji pracujących mam również przyczyniają się do wzrostów w segmencie żywności organicznej dla dzieci. Zauważa się jednak, że wysokie w stosunku do konwencjonalnych odpowiedników ceny produktów ekologicznych w niektórych regionach stanowią barierę dla dynamicznego rozwoju tego rynku. Najprężniej rozwija się on w krajach Ameryki Północnej i Europy – dowiadujemy się z raportu ResearchAndMarkets.com.