Światowy rynek produktów ekologicznych do 2024 roku ma zwiększyć swoją wartość do ponad 323 mld dolarów amerykańskich – podaje agencja Zion Market Research. W 2017 roku osiągnął on próg prawie 125 mld dolarów.
Rynek produktów ekologicznych na świecie ma potroić swoją wartość. Co interesujące, eksperci z Zion Market Research prognozują, że na prowadzenie w sprzedaży organicznej żywności wysuną się kraje Ameryki Północnej. Szacuje się, że w tym regionie stopa wzrostu wyniesie najwięcej. Motorem napędowym dla branży w tych krajach staje się rosnąca świadomość zdrowotna ich mieszkańców, a także rosnąca popularność ekologicznych artykułów spożywczych oraz napojów. Do ich zakupu północnoamerykańskich konsumentów motywują przede wszystkim problemy zdrowotne. Cukrzyca, otyłość, dolegliwości układu pokarmowego skłaniają kupujących do wyboru produktów o pewniejszym składzie i pochodzeniu. W Europie liderem w sprzedaży certyfikowanej żywności pozostaną najprawdopodobniej Niemcy. Dzięki sile napływowej konsumentów, politycznemu wsparciu, zwłaszcza ze strony Partii Zielonych, Niemcy nadal odnotowują dwucyfrowe, satysfakcjonujące wzrosty rynku.